Transmissie-aspecten

In de NT1 moet de transmissie worden aangepast van het vierdraads in-huis net naar het tweedraads lokale aderpaar. Hiervoor worden door de ITU een tweetal methoden aanbevolen. Ten eerste kan gebruik worden gemaakt van echo-cancelling. Ten tweede kan gebruik worden gemaakt van tijdcompressie.

Bij echo-cancelling wordt gebruik gemaakt van de uit de analoge netwerken bekende vorkschakeling. Een nadeel van de vork is echter dat een gedeelte van de energie door de vork zal worden gereflecteerd1. De zo onstane signaalreflectie zal met een echo-canceller moeten worden onderdrukt.

Bij tijdcompressie wordt het tweeaderig draad in de tijd verdeeld in een heengaande en een teruggaande weg (pseudo vierdraad). Het moge duidelijk zijn dat de bitsnelheid hierdoor ruimschoots verdubbeld.

Echo-cancelling is gevoelig voor reflecties veroorzaakt door onregelmatigheden in de lokale lijn (bijvoorbeeld scheurtjes, veranderingen in de aderdiameter of grondwater in de lijn). Tijdcompressie vraagt echter een hogere transmissiesnelheid waardoor de demping van de lokale lijn groter en daarmee de te overbruggen afstand kleiner wordt. In de praktijk wordt dan ook meestal gebruik gemaakt van echo-cancelling.

Op de lokale lijn wordt tevens gebruik gemaakt van een aan deze lijn aangepaste lijncodering. Op deze lijn mogen een zestal verschillende lijncodes worden gebruikt. De belangrijkste hiervan is 2B1Q. Deze zet twee binaire signalen om in één quaternair signaal, een signaal met vier verschillende niveaus. Met deze lijncodering wordt de seinsnelheid dus gehalveerd. Aangezien de benodigde bandbreedte hierdoor ook halveert zal de demping op lijn afnemen2. Op de S-bus wordt gebruik gemaakt van een codering die drie niveaus kent. Deze pseudo-ternaire-code (PST) maakt een snelle kloksynchronisatie van de terminals mogelijk. Tevens wordt hiermee een gelijkspanningscomponent op de lijn vermeden.

« Terug   Verder»

1In principe ontstaat deze reflectie alleen indien de vork niet goed wordt afgesloten. In de praktijk zal de vork echter nooi helemaal goed zijn afgesloten.(Terug)
2De demping neemt immers toe met (de wortel van) de frequentie.(Terug)

Lees verder