Aansluiting op het ISDN

De basisaansluiting of basic rate access op een ISDN bestaat uit twee 64 kbit/s kanalen voor gebruikersinformatie en één 16 kbit/s kanaal ten behoeve van de signalering en pakket-geschakeld dataverkeer (2B + D). Met de beide basiskanalen wordt het dus mogelijk om tegelijkertijd met twee verschillende bestemmingen een circuitgeschakelde verbinding op te bouwen, of tegelijkertijd gebruik te maken van een tweetal diensten (bijvoorbeeld spraak en fax).
Gebruik van hogere datasnelheden is mogelijk door een aantal B kanalen gemeenschappelijk te gebruiken. Het net behandelt deze kanalen vooralsnog echter individueel. Hierdoor zijn er in de eindapparatuur speciale maatregelen nodig om synchronisatie van deze kanalen te kunnen garanderen.
Naast de basic rate access bestaat er ook een primary rate access. Deze bestaat uit 30 B-kanalen en één D-kanaal van 64 kbit/s1. Deze is met name bedoeld voor bedrijven die op die manier hun bedrijfstelefooncentrale kunnen aansluiten met 30 buitenlijnen.

Voor de abonnee is de volledige capaciteit van de B kanalen (64 kbit/s per kanaal) beschikbaar. De signalering gaat immers over het D-kanaal. Op de lijn zal de werkelijke bitsnelheid echter hoger zijn dan 2·64 + 16 kbit/s doordat er ook nog bits nodig zijn voor synchronisatie, kwaliteitscontrole e.d.
De informatie- en besturingsbits op de S-bus worden bij basic rate access verzonden in frames van 48 bit in 250 μs. In ieder frame zit tweemaal 8 bit per B-kanaal en éénmaal 4 bits voor het D-kanaal. De overige bits worden voor de besturing gebruikt. De bruto bitsnelheid komt hierdoor op 192 kbit/s. Bij primary rate access zijn 64 kbit/s gereserveerd voor de besturingsbits, zodat de lijnsnelheid uitkomt op 2.048 Mbit/s.

In het in-huis net is het noodzakelijk dat er een toegangsmechanisme wordt gebruikt om de verschillende terminals toegang op de S-bus te verlenen. Een terminal krijgt alleen toegang tot het B-kanaal als deze daarvoor toestemming heeft verkregen. Deze toestemming verkrijgt de terminal via het D-kanaal. De toegang hierop wordt geregeld volgens CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access/Collision Detection).
Toegang tot het D-kanaal kan dus alleen worden verkregen als het D-kanaal niet wordt gebruikt door een andere terminal. Om ervoor te zorgen dat de terminals op de hoogte blijven van de activiteiten op het D-kanaal. In de NT1 wordt daarom de ontvangen data in het D-kanaal via het E-kanaal (E: echo) teruggezonden richting de terminals.

« Terug   Verder»1In de Verenigde Staten en Japan bestaat de primary rate access uit 23 B kanalen en 1 D-kanaal. (Terug)

Lees verder