VDSL

VDSL staat voor Very high speed Digital Subscriber Line en is de volgende stap na ADSL, hoewel andere tussenvormen niet zijn uit te sluiten.

Met VDSL kan downstream, naar de gebruiker toe, een snelheid van 13 tot 52 Mbit/s worden bereikt. Upstream, van de gebruiker af, is 1,5 tot 3 Mbit/s haalbaar. VDSL komt net als ADSL uit de xDSLfamilie en gebruikt dan ook de bestaande koperen bekabeling tussen de wijkcentrale van de telecommunicatie-infrastructuur-aanbieder en de woning, een kenmerk van alle DSL-vormen.

De hoge datasnelheden kunnen alleen over zeer korte afstanden worden gehaald. De topsnelheid van 52 Mbit/s kan alleen worden bereikt over afstanden kleiner dan ruwweg 300 meter. De halve snelheid, 26 Mbit/s, is mogelijk over afstanden tot ongeveer 900 meter. Een downstream van 13 Mbps, is haalbaar over maximaal ongeveer 1.370 meter.

De datasnelheid als functie van de afstand.

Vanwege de korte afstanden waarover VDSL gebruikt kan worden, is het voor een grootschalige uitrol noodzakelijk om glasvezelverbindingen te leggen tussen de centrales en de wijkverdelers. Dan nog zal VDSL niet in heel Nederland kunnen worden uitgerold. ADSL zal dan ook blijven bestaan.
Lees verder