ADSL |
Asymmetric Digital Subscriber Line is een techniek om digitaal met hoge snelheid informatie te kunnen verzenden over een bestaande telefoonlijn. ADSL is asymmetrisch. Dit houdt in dat het kanaal naar de gebruiker toe veel breder is (meer capaciteit biedt) dan andersom. Met ADSL blijft het mogelijk om gebruik te maken van de analoge telefoonlijn.
Bij ADSL wordt het dataverkeer met behulp van een splitter (filter) gescheiden van het telefoonverkeer. Het dataverkeer wordt dan ook direct doorgeschakeld naar bijvoorbeeld de Internetprovider. Bij deze vorm van communicatie hoeft dan ook niet iedere keer een verbinding te worden opgebouwd om te kunnen gaan Internetten. De verbinding kan gewoon open blijven staan en indien nodig worden er pakketten data verstuurd. Voor de verbinding van de computer met het ADSL modem is een netwerkkaart (bijvoorbeeld een Fast Ethernet kaart) nodig. Tegenwoordig zijn er ook ADSL-modems te koop die via USB werken, zodat er geen netwerkkaart nodig is.
Een probleem met ADSL is dat gebruik wordt gemaakt van niet afgeschermde kabel. Hierdoor zullen de verschillende kabels elkaar storen. Dit betekent dat als je buurman aan het ADSL'len is dat dan jouw verbinding slechter kan worden.
De ITU heeft ADSL gestandaardiseerd, onder G.992.1 of G.dmt. Hiermee zijn datasnelheden mogelijk tot 10 Mbit/s naar de gebruiker toe en 768 kbit/s van de gebruiker af. De afstand van de abonnee tot de centrale is maximaal een kilometer of 6. Bij grotere afstanden neemt de datasnelheid af. ADSL kan in het grootste deel van Nederland zonder al te grote problemen worden geïntroduceerd, omdat de afstand van de woningen tot de wijkcentrale bijna overal binnen deze 6 kilometer blijft. Wel kan voor abonnee´s die verder van de centrale wonen de maximale snelheid lager zijn.
top |