ADSL2

ADSL2 is een verbeterde versie van de ITU standaard voor ADSL. ADSL2 omvat zowel een verbeterde versie van de oorspronkelijke standaard G.dmt tot G.dmt.bis (G992.3), als een verbeterde versie van G.lite tot G.lite.bis (G.992.4).

De belangrijkste verbetering van ADSL2 ten opzichte van de oorspronkelijke ADSL standaard is de grotere datasnelheid bij lange telefoonlijnen. Bij afstanden van een kilometer of 6 van de centrale kan hierdoor een snelheidverbetering van 50 kbit/s worden bereikt. Of met dezelfde snelheid kan een abonnee worden bereikt die 200 meter verder van de telefooncentrale af woont.

Reach extended ADSL2

Belangrijk onderdeel van de standaard is dan ook het bereiken van abonnee´s die verder van de telefooncentrale afwonen. Abonnee´s die ruim 6 km (ongeveer 6,3 km) van de telefooncentrale wonen kan nu een dienst, Reach extended ADSL2, worden geboden met een datasnelheid van 768 kbit/s. Voorheen was deze datasnelheid slechts mogelijk voor abonnee´s die ongeveer 1 km dichter bij de centrale wonen.

Bonded ADSL2

ADSL2 maakt het ook mogelijk om meerdere telefoonlijnen gezamenlijk te gaan gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om de datasnelheid voor de gebruiker nog verder te vergroten.

Voice over DSL

ADSL2 maakt het mogelijk om een upstream en een downstreamsubkanaal (zie hiervoor G.dmt) te reserveren voor spraak. Hierdoor kan de beschikbaarheid van een datakanaal voor spraak worden gegarandeerd.
Lees verder