MP3
(MPEG-1/2 Layer III)

English

MP3, of voluit MPEG Layer III, is de audiocoderingstechniek die onderdeel uitmaakt van de MPEG standaard voor videocodering.

De audiocompressie is er op gebaseerd dat van het muzieksignaal de tonen die toch niet (goed) gehoord kunnen weg te laten. Codering is opgebouwd uit drie delen:

 1. Frequentiespectrum bepalen
  Het signaal wordt ontleed om te bepalen uit welke frequentiecomponenten (tonen) het audiosignaal is opgebouwd.
 2. Perceptuele codering
  Uit het signaal wordt bepaald welke tonen al dan niet gehoord kunnen worden. Er kunnen twee redenen zijn dat een toon door een luisteraar niet gehoord kan worden:
  1. De toon is te zacht om gehoord te kunnen worden
  2. De toon wordt overstemd door een andere toon
 3. Codering
  Op basis van de perceptuele codering wordt het signaal gecodeerd, waarbij tonen die sterk hoorbaar zijn beter worden gecodeerd (met meer bits worden beschreven) dan tonen die nog maar net hoorbaar zijn.

Uit het oorspronkelijke audiosignaal wordt dus informatie weggelaten. Afhankelijk van de kwaliteit die gewenst is, wordt meer of minder informatie weggelaten. Hoe meer informatie er wordt weggelaten, hoe sterker het signaal wordt gecomprimeerd en hoe kleiner de resulterende bitstroom dus is. Veelal wordt er gewerkt met een uiteindelijke bitstroom van 128 kbit/s. Bij deze compressie is het kwaliteitsverlies nog acceptabel.

Lees ook de Special Audiocodering
Lees verder