M4A bestandsformaat

English

Het m4a bestandsformaat is een bestand dat MPEG-4 Audio bevat. MPEG-4 audio is een verbeterde versie van de overbekende MP3 standaard voor audio codering. MPEG-4 Audio is gebaseerd op de MPEG-4 Advanced Audio Coding (AAC) standaard voor de compressie van audio. MPEG-4 Audio heeft een betere kwaliteit bij dezelfde bitsnelheid dan MP3. Of anders gezegd, de bitsnelheid kan lager zijn en dus het bestand kleiner bij gelijke kwaliteit.

Wat is het verschil tussen een .m4a en een .aac bestand?
Een m4a audio bestand is gebaseerd op het mp4 (mpeg-4) bestandsformaat. Sommige programma's gebruiken voor MPEG-4 Audio de generieke bestandsextensie MP4. Een MP4 bestand is in feite een container die allerlei soorten van informatie kan bevatten, waaronder video, audio, tekst, plaatjes en dergelijke. Met de bestandsextensie m4a wordt aangegeven dat het bestand geen video bevat maar alleen audio. Daarnaast kan het bestand nog allerlei aanvullende informatie bevatten over de artiest, de liedjes, de plaat en dergelijke. Een audio bestand met de extensie .aac daarentegen bevat alleen de pure audio zonder al deze informatie. Een m4a bestand is dan ook gelijk aan een aac bestand dat in een mp4 container is gestopt met daaraan eventueel toegevoegd allerlei informatie. Sommige audiospelers kunnen wel de m4a audio containers afspelen maar kunnen niet overweg met een kaal aac bestand.

De meeste spelers kunnen tegenwoordig mp4 en m4a bestanden afspelen. Mocht je een wat oudere speler hebben, zoals bijvoorbeeld een oude Winamp versie dan biedt RareWares de benodigde plugin.


Lees verder
Externe links