JPEG

JPEG (Joint Photographic Experts Group) is een compressietechniek voor plaatjes. JPEG kan met name voor zowel full colour (24 bits kleuren) als zwart-wit foto's goed gebruikt worden. JPEG is echter niet verliesvrij. De reductiefactor van JPEG kan variëren al naar gelang de gewenste kwaliteit. De compressiefactor ligt in de orde grootte van 16:1, waarbij nauwelijks kwaliteitsverlies optreedt, tot ruwweg 100:1 met zichtbaar kwaliteitsverlies.

JPEG codering vereist verschillende stappen. De data van de foto wordt indien nodig eerst omgezet van RGB (Rood Groen Blauw) naar een YUV schema. Dit YUV schema bestaat uit een drietal 2-D patronen met pixels; één voor de helderheid (luminance - brightness) en 2 voor de kleureninformatie (chrominance - hue). Omdat het oog minder gevoelig is voor snel veranderende kleureninformatie, wordt de kleureninformatie met minder bits beschreven dan de helderheid. Het beeld wordt daarna opgedeeld in blokken van 8×8 die onafhankelijk worden bewerkt. JPEG legt hierbij niet de kleuren zelf vast, maar de overgangen van de ene kleur naar de andere. Bij een te sterke compressie zien we dan ook als eerste vervorming (artefacten) bij de overgangen ontstaan. De overgangen worden dan 'blokkerig'.

Alhoewel JPEG is ontworpen voor stilstaande beelden, wordt het ook toegepast voor bewegende beelden of video. Motion JPEG is mogelijk als de compressie/decompressie snel genoeg worden verricht. De typische reductiefactor van 10:1 tot 20:1 (typisch: 16:1) voor een full-colour beeld met nagenoeg niet waarneembare verliezen) full-colour beeld is echter niet genoeg voor een goede kwaliteit video. Motion JPEG wordt toegepast in digitale camera's om kleine video'tjes te kunnen vastleggen.

Plaatjes met een beperkte hoeveelheid kleuren kunnen efficiënter met een verliesvrije compressiemethode als GIF of PNG worden gecomprimeerd.




Lees verder
Externe links