GIF versus JPEG

Bij het comprimeren van plaatjes kan er gekozen worden tussen een verliesvrije compressiemethode als GIF of een niet-verliesvrije compressiemethode als JPEG. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

GIF heeft als grote voordeel dat het verliesvrij is. Als het originele plaatje wordt gecomprimeerd dan is uit dit gecomprimeerde plaatje altijd het origineel weer terug te halen. GIF heeft echter de beperking dat het alleen kan werken als het aantal kleuren in het plaatje beperkt is. Het aantal kleuren mag niet groter zijn dan 256 kleuren. Dit maakt GIF met name geschikt voor zelf gemaakte tekeningen en andere plaatjes met een beperkt aantal kleuren. GIF is dan ook minder geschikt voor zowel digitale kleur als zwart-wit foto's, omdat deze meer dan 256 verschillende kleuren of grijstinten hebben.

JPEG daarentegen is weliswaar niet-verliesvrij maar heeft ook zekere voordelen. JPEG kan werken met full-colour (24-bits kleuren) plaatjes zoals foto's en andere plaatjes met een rijke kleurschakering. JPEG is echter minder geschikt voor plaatjes met grote vlakken met dezelfde kleur en scherpe overgangen tussen de kleuren. Dit is geïllustreerd in onderstaande voorbeeld.

    
GIF
(831 bytes)
     JPEG
(1002 bytes)

Je digitale foto's kun je echter met een gerust hart overlaten aan JPEG. Als je foto's hebt die al zijn gereduceerd tot GIF, dan zou je ruimte willen kunnen besparen door deze foto's ook te JPEG-gen. Dit is over het algemeen geen goed idee. GIF heeft het kleurenpallet gereduceerd tot het minimum. JPEG kan hier niet goed mee overweg.

Een goed gratis programma waarmee je foto's en andere plaatjes in allerlei formaten kan bekijken en ook van het ene in het andere formaat kan omzetten is Irfanview.




Lees verder
Externe links