ISDN

Integrated Services Digital Network is een set standaarden voor de digitale transmissie van informatie over de telefoonlijn. Met ISDN kunnen alle soorten gegevens zoals telefonie, beeld en geluid, fax en computerdata worden verzonden.

Bij analoge telefonie wordt het telefoonsignaal analoog naar de telefooncentrale gestuurd en daar gedigitaliseerd. Bij ISDN vindt de digitalisering al in het telefoontoestel zelf plaats. De informatie wordt nu digitaal naar de telefooncentrale verzonden. Hierdoor wordt er minder last ondervonden van ruis en interferentie, zodat de geluidskwaliteit beter wordt.

Bij een standaard ISDN-aansluiting krijgt de abonnee de beschikking over 2 telefoonlijnen die ieder afzonderlijk kunnen worden gebruikt. Voor bedrijven bestaat ook de mogelijkheid om een ISDN-aansluiting met 30 lijnen te verkrijgen.

In totaal kunnen er thuis in principe 8 apparaten tegelijkertijd op ISDN worden aangesloten. De verschillende apparaten herkennen het signaal zodat de fax opneemt als er een fax wordt verstuurd. Ook is het mogelijk om bij een ISDN abonnement meerdere telefoonnummers te krijgen zodat verschillende toestellen/apparaten een verschillend nummer kan worden gegeven. Standaard levert KPN 4 nummers bij een ISDN aansluiting.

ISDN wordt door particulieren veel gebruikt voor aansluiting van de computer op het Internet. Hiervoor is geen modem meer nodig. Er kan worden volstaan met een eenvoudige adapter. Doordat er twee lijnen beschikbaar zijn, maakt ISDN gelijktijdig bellen/gebeld worden en Internetten mogelijk. Tegenwoordig is dit voordeel met de komst van ADSL komen te vervallen.
Lees verder