BRI

De Basic Rate Interface ook wel aangeduid met 2B + D of ISDN-2 aansluiting is een aanduiding voor een 'normale' ISDN verbinding. Hierbij wordt de abonnee 2 telefoonverbindingen van 64 kbit/s geboden, de zogenaamde B-kanalen. Daarnaast is een D-kanaal van 16 kbit/s beschikbaar. Dit D-kanaal is in eerste instantie bedoeld voor de signalering, zoals het opzetten van een verbinding. Het kanaal kan evenwel ook voor datacommunicatiedoeleinden worden gebruikt.

Met de 2 B-kanalen kan onafhankelijk van elkaar 2 verschillende verbindingen worden opgezet. Op die manier is het mogelijk om tijdens het Internetten nog telefonisch bereikbaar te zijn of om tijdens een telefoongesprek bijvoorbeeld een fax te versturen of een tweede telefoongesprek te voeren. De 2 kanalen kunnen bijvoorbeeld voor Internettoegang ook worden gecombineerd tot een dataverbinding van 128 kbit/s.

Met name voor bedrijven is een ook een mogelijkheid voor een Primary Rate Interface. Bij een dergelijke PRI of 30B +D of ISDN-30 aansluiting worden 30 B-kanalen van 64 kbit/s geleverd plus een D-kanaal van 64 kbit/s.
Lees verder