Straalverbinding

Een straalverbinding is een vaste verbinding tussen twee punten die gebruik maakt van radiogolven. Een vaste verbinding wordt altijd opgezet tussen twee vaste punten; een zend- en ontvangstantenne die bevestigd zijn aan een mast of op een gebouw. Hierbij wordt van antennes gebruik gemaakt met een grote antenneversterking. De antennes moeten dan ook op elkaar gericht worden. Voor de communicatie is direct zicht nodig tussen beide zenders. Bomen en bebouwing geven reflecties en demping. Ook vlak over een gebouw of bomenrij scheren geeft al extra demping.

Vaste verbindingen zijn met name geschikt voor het overbruggen van kleine(re) afstanden tot enkele tientallen kilometers. Vaste verbindingen zijn relatief goedkoop aan te leggen en eenvoudig te koppelen. Ze kunnen - naast glasvezels, koperkabels en satellietverbindingen - deel uitmaken van de telecommunicatie-infrastructuur.

Voor vaste verbindingen zijn een groot aantal frequenties in gebruik. Voor tijdelijke en permanente verbindingen voor radio en TV, zoals de verbinding tussen studio en zender, is een band beschikbaar in de 10 GHz. Mobiele operators maken veel gebruik van straalverbindingen voor het aansluiten van basisstations. Hierbij wordt gebruik gemaakt van frequenties in de 18, 22, 25 of 38 GHz band.




Lees verder