IEEE 802.11n |
IEEE 802.11n is een toevoeging aan de IEEE 802.11 standaard die hogere datasnelheden mogelijk maakt in de 2,4 en 5 GHz band.
Deze hogere datasnelheid wordt in IEEE 802.11n verkregen door verbeteringen (tov IEEE 802.11 a/b/g) aan te brengen op de volgende punten:
Verbeteringen in de OFDM implementatie
In het OFDM modulatie schema zijn verbeteringen aangebracht waardoor de snelheid omhoog gaat van 54 Mbit/s naar 65 Mbit/s.
Channel bonding
De datasnelheid kan verder worden verhoogd door twee standaard 20 MHz kanalen samen te voegen tot één breedbandig kanaal van 40 MHz. Hierdoor kan de datasnelheid in principe worden verdubbeld. De sneheidswinst wordt echter weer deels teniet gedaan omdat hierdoor het aantal (niet overlappende) kanalen vermindert. De interferentie van andere netwerken zal daardoor toenemen. Dit probleem geldt vooral voor de 2,4 GHz band waar veel minder niet overlappende kanalen beschikbaar zijn en de overlap tussen de kanalen groter is. De kanaalafstand is in de 2,4 GHz band maar 5 MHz, terwijl deze in de 5 GHz 10 MHz is.
MIMO
MIMO (Multiple Input Multiple Output) is een techniek waarbij de data wordt verdeeld over een aantal datastromen die afzonderlijk via verschillende antennes worden verzonden naar corresponderende antennes bij de ontvanger. Onder gunstige omstandigheden kan met iedere verdubbeling van de datastromen ook de bitsnelheid worden verdubbeld. IEEE 802.11n werkt met maximaal 4 datastromen.
De meeste smartphones hebben echter maar één zender om de batterij te sparen. Dit reduceert de maximale datasnelheid van 600 Mbit/s naar 150 Mbit/s.
De maximale snelheid van IEEE 802.11n wordt alleen gehaald in een optimale omgeving in een netwerk dat volledig met IEEE 802.11n werkt. In een gemengd netwerk met IEEE 802.11a/b/g apparaten is de snelheid aanzienlijk lager.