3GPP LTE - 3G LTE - UMTS LTE
(Long Term Evolution)

English

3GPP LTE of ook wel 3G LTE (Long Term Evolution) (ook UMTS LTE) is het werkitem van 3GPP voor de lange-termijn ontwikkeling van de UMTS radio-interface (de zogenaamde evolved UTRA) en bijbehorend radio toegangsnetwerk (de zogenaamde evolved UTRAN).

LTE moet nog hogere datasnelheden bieden dan UMTS/HSPA met een kortere vertragingstijd in het netwerk. LTE is volledig gebaseerd op pakket schakeling voor het datatransport van alle diensten, inclusief spraak. 3G LTE moet gebruik kunnen maken van de bestaande antennemasten. 3GPP LTE vergroot het efficiënt gebruik van frequenties, waardoor de systeemcapaciteit toeneemt en de kosten per gigabyte kunnen dalen. Dit alles maakt het mogelijk om een nog breder dienstenaanbod te doen. Verwacht wordt dat in 2009 de eerste proeven kunnen worden gedaan en dat LTE vanaf 2010 in de UMTS netwerken wordt ingevoerd.

De belangrijkste (technische) doelen van UMTS LTE zijn:

LTE maakt in de downlink gebruik van Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM). Dit vergemakkelijkt de schaalbaarheid van de bandbreedte van de radiokanalen. OFDM maakt gebruik van een groot aantal individuele subkanalen met een breedte van 15 kHz. De OFDM parameters kunnen zodanig worden bijgesteld dat hele grote cellen, tot een straal van 120 km, kunnen worden gebruikt.

In de uplink wordt gebruik gemaakt van FDMA met een enkele draaggolf (single carrier FDMA ofwel SC-FDMA). FDMA is gekozen omdat deze technologie zuinig met energie omgaat. De bandbreedte van het radiokanaal kan daarbij worden aangepast aan de databehoefte van de gebruiker. Gebruikers krijgen het radiokanaal voor bepaalde tijdintervallen toegewezen (TDMA).

3G LTE kan zowel van bestaand GSM en UMTS spectrum als ook van nieuwe frequentiebanden gebruik maken.




Lees verder
Externe links