Hoe gebruik ik .htaccess?

Htaccess of eigenlijk .htaccess (met een punt ervoor) is een configuratiefile voor een webserver van een internet provider. Hiermee is het mogelijk om de instellingen van de server waar je website opstaat aan te passen. Htaccess werkt alleen voor Apache servers, de meest gebruikte server op het Internet.

De .htaccess file is een gewoon tekstbestand dat met Notepad of een andere simpele teksteditor kan worden gemaakt. Het tekstbestand bevat configuratie-instellingen om de Apache web server aan je wensen aan te passen. De meeste configuratie-instellingen moeten op één regel worden gezet. Zet daarom de automatische wordwrap uit (nowrap). Daarnaast maakt .htaccess onderscheid tussen gewone- en hoofdletters.

De .htaccess file wordt geplaatst op een Apache server die onder Unix draait. De naamgeving beginnend met een punt wordt niet door Windows ondersteund. bij Windows staat de naam immers altijd voor de punt en komt achter de punt een extensie. De simpelste manier om dit “probleem” op te lossen, is op een Windows-machine de file op te slaan als htaccess.txt. Na het uploaden op de webserver zet je vervolgens de naam om in .htaccess. Let op dat je het uploaden in ASCII doet. Als de extensie .txt wordt gebruikt, doen de meeste FTP-programma's dit automatisch goed.

De belangrijkste toepassingen van een htaccessfile zijn:


Een eigen foutpagina

Een foutpagina is een pagina die wordt getoond als een bezoeker een niet bestaande pagina probeert op te vragen. Standaard wordt een of andere saaie “404-error” pagina door de hosting provider getoond. Dit is eenvoudig aan te passen.

ErrorDocument 404 http://www.mijndomein.nl/fout.html


SSI zonder .shtml

De hosting provider heeft de server meestal zo ingesteld dat alleen pagina's met de extensie .shtml door de server worden verwerkt. Deze instelling is als volgt te wijzigen:

AddType text/html .html
AddHandler server-parsed .html

Waarbij .html kan worden vervangen door .htm Eventueel kan je ze ook allebei in je .htaccess file opnemen. Bedenk echter wel dat hierdoor alle files door de server worden bekeken en zonodig verwerkt. De server belasting neemt hierdoor toe en het laden langer duurt.

Bovenstaande methode werkt op directory basis. Er bestaat ook een mogelijkheid om op individuele filebasis te bepalen of een file al dan niet door de server moet worden verwerkt. De methode hiervoor is XBitHack. Om XBitHack te gebruiken moet je eerst XBitHack aanzetten met het volgende commando in de .htaccess file:

XBitHack on

Vervolgens zet je de CHMOD van alle files die verwerkt moeten worden (en dus SSI's bevatten) op 744 (in plaats van de standaard 644).

Niet alle hosting providers laten XBitHack toe.

Zie ook: Server Side Includes.


De standaard index pagina aanpassen

Als een bezoeker je website adres intypt zonder filenaam wordt standaard door de server gekeken naar een index bestand, afhankelijk van de instellingen van je provider bijvoorbeeld home.htm of index.htm. Dit is als volgt aan te passen:

DirectoryIndex index.html index.htm index.shtml index.php

De server gaat nu in volgorde van links naar rechts op zoek naar het bestand.

« Terug naar de specials   Htaccess deel 2 »