2G

English

Systemen voor mobiele communicatie van de 2e generatie. De 2e generatiesystemen onderscheiden zich van de 1e generatie doordat het digitale systemen zijn die bovendien internationaal (regionaal niet wereldwijd) zijn gestandaardiseerd. Dit leverde een aantal belangrijke voordelen op ten opzichte van de eerste generatie. De terminals zijn kleiner, goedkoper en gaan langer met hun batterijen mee. Dit gevoegd bij het feit dat ze efficiënter met het spectrum omgaan, heeft er voor gezorgd dat met de introductie van de 2e generatie mobiele telefonie gemeengoed is geworden. Doordat de systemen internationaal zijn gestandaardiseerd, kunnen deze in veel grotere delen van de wereld worden gebruikt. Wereldwijde communicatie is nog steeds niet mogelijk. Digitale transmissie heeft bovendien datacommunicatie mogelijk gemaakt.

De belangrijkste standaarden van de 2e generatie zijn: GSM (Global System for Mobile communications), D-AMPS (Digital AMPS)/IS-136, PDC (Personal Digital Cellular) en cdmaOne/IS-95.

De 2e generatie systemen zijn nog circuit geschakeld. Aan verschillende systemen, zoals GSM, is later de mogelijkheid van pakket geschakelde datacommunicatie toegevoegd. Deze mogelijkheden, zoals GPRS voor GSM, worden wel aangeduid met de term 2,5G.
Lees verder
Externe links