GSM-parkeren

English

GSM-parkeren is het betalen van je parkeergeld met de mobiele telefoon. Om gebruik te kunnen maken van gsm-parkeren dienen automobilisten zich eenmalig aan te melden bij een aanbieder van digitale parkeerdiensten. Zijn otvangen dan een kaart die ze achter hun voorruit moeten hebben. Deze kaart bevat een unieke persoonlijke code. Wanneer een automobilist wil parkeren, geeftt deze via zijn GSM zijn persoonlijke code en een tariefcode van het parkeergebied door. Deze tariefcode staat boven iedere parkeerautomaat. De aanbieder herkent de automobilist aan zijn mobiele nummer. Bij vertrek meldt de automobilist zich weer af door opnieuw de aanbieder te bellen. De parkeeractie wordt dan beëindigd.

Parkeerwachters kunnen door de kaart achter de voorruit met een handscanner nagaan of de autmobilist zich heeft aangemeld.

De parkeergelden worden maandelijks met de gebruiker afgerekend.

GSM-parkeren heeft een aantal voordelen voor de consument, waaronder:

Dit systeem wordt al gebruikt in het buitenland en in een aantal steden in Nederland, bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Groningen, Leiden, Nijmegen en Den Haag. Is de gebruiker eenmaal geregistreerd, dan kan hij in al deze steden parkeren met gebruik van de mobiele telefoon.