EDGE

English

Enhanced Data rates for Global Evolution is een evolutie voor zowel GSM als de Amerikaanse tegenhanger D-AMPS/IS-136. Door gebruik te maken van EDGE kan de bitsnelheid worden vergroot tot 384 kbit/s. Hierdoor is het mogelijk om met behulp van een GSM-netwerk een groot aantal van de UMTS-diensten via een GSM-netwerk te leveren.

EDGE is met name bedoeld voor bestaande GSM-operators die op een redelijk goedkope manier breedbandige diensten willen aanbieden. Een (duurder) alternatief is het verwerven van een vergunning voor UMTS.

De hogere datasnelheid van EDGE wordt bereikt door gebruik te maken van een andere modulatiemethode. Bij EDGE wordt gebruik gemaakt van achtvoudige Phase Shift Keying (8PSK) in plaats van de Gaussian Minimum Shift Keying (GMSK) die in de GSM standaard wordt gebruikt. 8PSK maakt het mogelijk om 3 bits met informatie te versturen per symbool. De potentiële snelheidswinst van EDGE ten opzichte van GPRS is dan ook een factor 3. Nadeel hiervan is dat het signaal gevoeliger wordt voor storing. Om dezelfde kwaliteit te kunnen bieden is dan ook een groter zendvermogen nodig.

Om in een bestaand GSM netwerk van EDGE gebruik te kunnen maken moet de hardware van zowel het basisstation als het mobiel worden aangepast. Vanwege het probleem met het hogere benodigde zendvermogen kan er bij de implementatie voor worden gekozen om EDGE alleen in de downlink toe te passen.
Lees verder
Externe links