In telecommunicatie is een duplexverbinding een verbinding waarbij gelijktijdig in twee richtingen kan worden gecommuniceerd. Dit wordt ook wel full-duplex genoemd. Dit is om onderscheid te kunnen maken met half-duplex. Half duplex is een tweewegverbinding, waarbij de communicatie niet gelijktijdig in twee richtingen kan plaatsvinden. Communicatie vindt plaats of de ene kant op of de andere kant op. Een verbinding die slechts één kant op gaat, wordt een simplex verbinding genoemd.
Half duplex | Simplex |
Een voorbeeld van een full duplex verbinding is telefonie. Bij een walkie talkie daarentegen is een half duplex verbinding normaal. Bij de overgang tussen luisteren en spreken moet vaak een knop worden ingedrukt en wordt door de zendende kant wel de term "over" gebruikt. Bij semafonie tenslotte is sprake van een simplexverbinding.
Simplex en semi-duplex in radiocommunicatie
In radiocommunicatie wordt de term simplex net iets anders gebruikt. In de radiocommunicatie is een simplex een verbinding waarbij hetzelfde frequentiekanaal omstebeurt voor zenden of ontvangen wordt gebruikt. Daarnaast wordt nog de term semi-duplex gehanteerd. Dit is een verbinding waarbij de ene kant gelijktijdig kan zenden en ontvangen en de andere kant steeds moet overschakelen van zenden op ontvangen en omgekeerd. Bij semi-duplex wordt gebruik gemaakt van twee verschillende frequenties voor zenden en ontvangen. Semi-duplex wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de communicatie tussen een schip en de wal. Het walstation zendt en ontvangt tegelijkertijd, het schip schakelt steeds over van zenden naar ontvangen en omgekeerd.